maandag 24 november 2008

Asperger en "sociale contacten"

Gesprek gehad met Jasper.
Wanneer: vrijdagavond, na school, op een moment dat hij zoals altijd eerst verbaal stoom heeft afgelaten over de voorbije schooldag.
Dan, met het weekend in het vooruitzicht, zal hij ook het meest uit zichzelf vertellen wat hem bezighoudt.

Deze keer: en dat kan ik nu echt niet letterlijk herhalen, gezien de snelheid waarmee hij praat op zo'n moment (zie vroeger) dus de samenvatting komt van mij, met onvermijdelijk mijn interpretaties.
Hij vindt zichzelf niet een typische Asperger, omdat de meeste Aspergers wel sociale contacten willen hebben, in de zin van vriendschap. De meeste Aspergers willen dat dus wel, maar weten niet goed hoe ze dat moeten doen. Daar kan hij zich niet in herkennen, omdat hij die behoefte niet voelt. Hij is het liefst alleen.

Ons eigen antwoord is als gewoonlijk: het hoeft niet. Als jij daar geen behoefte aan hebt, dan MOET het ook niet.

Dat alleen willen zijn voel ik wel aan als dubbel: hij moet zich al een hele schoolweek lang handhaven in een voor hem zeer drukke omgeving, nog afgezien van het sociale (omgang met mensen).
Mocht hij elke dag thuis onderwijs per webcam krijgen, en geen enkele leeftijdsgenoot zien, dan zou hij waarschijnlijk wel behoefte hebben aan contact buitenshuis.

Ondertussen weten we ook al veel meer over het pestgedrag waarvan Jasper het slachtoffer was, hij was bijlange na niet de enige.

Als Jasper iets zegt, is het altijd waar (we hebben hem nog nooit, maar dan ook nooit op een leugen kunnen betrappen), maar het blijft vanuit zijn gezichtspunt. De context weten wij altijd maar achteraf.

3 opmerkingen:

kirayoshi zei

Hij vindt zichzelf niet een typische Asperger, omdat de meeste Aspergers wel sociale contacten willen hebben, in de zin van vriendschap. De meeste Aspergers willen dat dus wel, maar weten niet goed hoe ze dat moeten doen. Daar kan hij zich niet in herkennen, omdat hij die behoefte niet voelt. Hij is het liefst alleen.

Ik weet niet zomaar of dat waar is, dat alle autisten zomaar nood hebben aan sociale contacten. Misschien is het wel zo dat we alleen nu net van die autisten 'horen' die sociaal contact willen, maar dat we van de anderen nooit wat horen omdat ze er geen behoefte aan hebben om erover te praten. Ik heb heel weinig behoefte aan sociaal contact, maar dat betekent nu ook weer niet dat die helemaal afwezig is, alleen veel minder dan bij de gemiddelde mens. Af en toe heb ik ook wat nood aan input of delen van dingen, alleen dus maar heel af en toe. Voor de rest hou ik het bij monologen, wat ik een mooie vorm vind van dingen van me af te zetten zonder dat er echt interactie aan te pas moet komen.

Angeline zei

Hoi weer.....
Mijn vriend die ook Asperger heeft,geeft aan dat hij eigenlijk wel de behoeft heeft ,maar in veel mindere mate als mij.
En dit vooral omdat het steeds niet goed gaat(moeilijk blijft) en omdat het hem enorm veel kruim kost wil hij het liever niet,maar de behoefte is er eigenlijk wel maar ligt niet binnen zijn kunnen ...
dus laat hij het liever zo zonder..
of met heel weinig is het goed en rustiger.
Ons zoontje is ook graag alleen,maar die is er wel graag er-bij aanwezig bijv.als er meer mensen zijn dan speelt hij daar om heen...dus hij heeft wel die behoefte)onbewust maar doet liever niet mee...en speelt dan zijn eigen spel.

grt Angeline

Anoniem zei

Cam Girls

Sexkontakte privat

Webcam Erotikchat

Een titel, neen

Geplaatst op   12 juli 2018 door   Suskeblogt greet schrijft Zucht en inderdaad waar Weer 2 telefoons aan mijn oor; 2 waarvan dat Ev...