maandag 4 januari 2010

Hobby? Vergelijkende godsdienstwetenschappen en filosofiestromingen

Abrahaamse godsdiensten,  pantheisme, deisme, boedhisme, enz.  
Vraag ons niets. 
Jasper is al maanden (dus lang voor pepe echt ziek en overleden was) daarmee bezig.
Maandagavond langs mijn neus weg gevraagd of hij ook bezig is met filosofie: oh ja; maar de namen die ik zei, waren alleen westerse filosofen. En ja, er zijn zeker oosterse, Chinese filosofen, maar daarvan ken ik persoonlijk geen namen, behalve Confucius.
Nu kennen wij (vooral Francky) veel van de Bijbel, en in extenso de namen van filosofen.  Echt bestudeerd hebben wij dat niet.  Wij ontlenen wel af en toe een algemeen boek over filosofie en religie uit de bibliotheek.
15 jaar en daarmee bezig?  En echt grondig.  Hij gaat dieper dan wat F. en ik ooit gedaan hebben.
 Bij het opgroeien van Jasper: we stellen ons er geen vragen meer bij.  We constateren maar, en in de mate van het mogelijke spelen we er op in.   Dat hij anders is dan andere Aspergers, dat weet ik al jaren, uit de grond van mijn hart.
Nog iets anders: deze maand gaat J. met school naar een toneelstuk over drugs.  Ouders krijgen ook de mogelijkheid om dat stuk te zien.  Ha, als er zoiets is als Pasen en Pinksteren die op één dag vallen, dan pas zal J. aan een verleiding toegeven.  Als 3-jarige  zei hij al in de apotheek: "noepies niet goed voor tanden". Sindsdien heeft hij consequent snoep geweigerd, al 12 jaar lang. Eens iets voorgenomen, daar naar handelen.
Jasper (wij met hem) zal nog obstakels tegen komen in zijn leven.  Drugs, of wat dan ook, zullen daar geen deel van uitmaken.  

1 opmerking:

kirayoshi zei

Ik heb het ook altijd een interessant onderwerp gevonden. Heeft hij het boek 'De Wereld van Sofie' al gelezen ? Het is een jeugdboek in verhaalvorm over de geschiedenis van de filosofie, dat 16 jaar geleden uitkwam en ook veel gelezen werd door volwassenen. Kans is natuurlijk - het boek geeft een mooi overzicht, maar is ook een soort filosofie voor beginnelingen, dat hij er misschien niets aan vind, dat kan ook.

Een titel, neen

Geplaatst op   12 juli 2018 door   Suskeblogt greet schrijft Zucht en inderdaad waar Weer 2 telefoons aan mijn oor; 2 waarvan dat Ev...