maandag 10 augustus 2009

Waarom

Dat is een vraag die Francky en ik onszelf zeer vaak gesteld hebben.  De waarom-vraag: wat maakt Jasper goed genoeg om in het gewoon onderwijs te blijven?  Ja, hij is een Asperger, en dat woord kennen we al van buiten en van binnen, intelligent, taalvaardig, enz.   
Het antwoord kon al maanden, misschien al een paar jaar eerder gegeven worden: hij heeft de capaciteit om het sociaal aanvaardbare aan te leren.  Daarnaast heeft hij geen zichtbare "tics", of andere "gewoontes". En ook : hij is "rustig", zo zegt toch A., klasgenootje in de kleuter- en de lagere school.  
Jasper inwendig rustig: daar is niks van aan.  Hij heeft wel de gelegenheid om zichzelf te ontplooien, zeg maar.  Het is niet altijd makkelijk, maar verdorie soms wel leuk, ja, en nu gebruik ik het woord verdorie met opzet, om met hem te redeneren.  Best dat we daarvoor nog met zijn 2'en zijn, soms.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Daar ben ik ook dankbaar voor dat onze zoon in het gewone onderwijs kan aarden! Dat hij geen 'storend' gedrag heeft.

Ik verbaas me er ook over hoe hij mij tegenwoordig onder tafel babbelt om te ontkomen aan dingen die hij moet doen.

Angeline zei

JA hij is gewoon erg slim!! en vangt hierdoor veel op(sociaal)hij kan goed bijstellen,camoufleren en zich idd sociaal aanvaardbaar gedrag vertonen zaols mensen dit willen zien,maar ondertussen moet hij meer incasseren als een ander iemand zonder asperger.
En zit hij eerder aan zijn grens,zo merk ik bij onze zoon hij kan ook goed mee op school maar wordt onbewust op sociaal gebied overvraagd zonder dat iemand het merkt en het zelf moet inleveren aan energie.
Wel leuk om te lezen,hoop dat het bij onze zoon ook gaat lukken om in het regulier onderwijs mee te kunnen blijven functioneren,we wachten rustig af.
Hij gaat nu naar groep 5 na de vakantie dwz de derde klas.
Veel grt Angeline

Een titel, neen

Geplaatst op   12 juli 2018 door   Suskeblogt greet schrijft Zucht en inderdaad waar Weer 2 telefoons aan mijn oor; 2 waarvan dat Ev...