vrijdag 10 december 2010

Financiële gevolgen van autisme?!

Op het werk vandaag heb ik weer willens/nillens moeten luisteren naar de persoon zoals beschreven in de blog van 22/9. Hij heeft het moeilijk met het financiële, is teruggevallen op een uitkering. Hij zit alles uit te vlooien waarop hij recht heeft.

Volgens een wet uit het Vlaamse? (evengoed Belgisch-federale) -'90 jaren parlement is autisme een handicap.
Volgens een andere wet heb je recht op extra kindergeld.
De allereerste reactie die ik heb gekregen van iemand op het werk, toen J. 's diagnose vaststond (2003): je zal nu dubbel kindjesgeld krijgen. Slik, op dat moment denk je echt niet aan geld.

Voor J. nooit gekregen, omdat hij altijd in het gewone onderwijs is gebleven. Zijn thuisbegeleiding, we hebben dat zelf betaald.

Voor Eva hebben we het ook nooit gekregen, omdat de zelfredzaamheid te goed was. Op haar lagere school hebben ze het nog uitgezocht voor ons.
Nu wil ik niet klagen, maar als wij onze kosten in rekening zouden brengen, dan was, zeker ivm Eva, een extra tegemoetkoming wel leuk geweest.
Alleen al voor de luiers. Eva was bijna 12 toen ze 's nachts droog was. (ik heb er nooit eerder over geschreven omdat het voor haar zo genant was. Ons meisje was echt beschaamd. Hoewel ze natuurlijk niet de enige is. Ik ken er 2, een 14-jarige en een 19-jarige bij wie dat ook zo was).

Ook met Eva hebben wij nooit gedacht aan geld, of extra kindergeld. Onze bekommernis is altijd geweest: het beste voor de kinderen.

mvg
Greet

2 opmerkingen:

Angeline zei

Hoi Greet
Soms is kan het ook een compensatie zijn in de vorm van geld zodat je dat kan compenseren in je gevoel.
Omdat w niet meer kan werken en extra kosten maakt bijv medicatie die wij zelf moeten betalen,is een comp. Wel nodig.
En de thuisbegeleiding is ook duur per uur per week,voor ons ,en je betaald er ook allemaal
aan mee hier in NL dus als je t nodig hebt mag je daar ook gebruik van maken,maar geen misbruik als het niet nodig is.
Ook vindt ik dat jullie recht hadden op vergoeding voor incomateriaal.

Anoniem zei

De diagnose autisme op zich is vaak niet voldoende voor een erkenning handicap, zeker niet om in België financiële steun te krijgen. Wel autisme dat leidt tot bepaalde beperkingen (vooral zelfredzaamheid en nood aan steun van de omgeving).

Maar ook daar zal dit veranderen.

Er gaan geruchten dat het voor het ministerie van welzijn geen 'handicap' meer is maar als een ziekte wordt erkend, en voor mensen met een IQ boven 75 naar de 'gewone' diensten'. Hopelijk wordt dat niet zo.

Zelf heb ik lang gewacht om een uitkering aan te vragen voor mijn meervoudige handicap (waaronder autisme maar ook fysieke handicap) en dat irriteert me natuurlijk erg omdat het altijd dubbel is.

Voor anderen zou ik 't gewoon aanraden om het te proberen, zoals je zegt voor het beste van je kinderen. Maar 't is niet het belangrijkste.

Eva 2018 is niet Eva 2021

  Greet schrijft. Eva is sinds dinsdag weer opgenomen op een PAAZ afdeling. De directe aanleiding was haar zich niet goed voelen na de midwe...