maandag 30 november 2009

Joepie, verder met taal

Joepie, het tijdschrift.
Vandaag was Eva thuis, omdat ze ziek is, een zeer grote verkoudheid.
Om deze blog verder te verstaan moet ik iets opbiechten. Elk weekend staat er in De Standaard een cryptogram. Ik probeer dat zo goed mogelijk op te lossen. Het lukt meestal voor een deel. Ik ben eerlijk genoeg om de oplossingen in de maandagkrant zo goed mogelijk af te schermen zodat ik toch nog enkele letters bij kan vinden, waar ikzelf al halve oplossingen gevonden heb. Daarbij denk ik, volgens Eva, luidop. Ikzelf noem dat gewoon associaties vinden, inderdaad luidop.
Eva vroeg: "waarmee ben je bezig ?". Ik heb geprobeerd haar uit te leggen wat een cryptogram is. Dat is niet gelukt. Ook niet aan de hand van een voor mij zeer makkelijke omschrijving en oplossing. Omschrijving: nieuwelingen in een milieupartij. Oplossing: groenen. (uitleg : Groen!, en groentjes). Eva vond dat zeer grappig.
Eva wilde ook zoiets doen, omdat ze zich verveelde. Ze kwam af met het kruiswoordraadsel in de Joepie (3 woorden kende ik zeker niet: foto's van idolen).
Eerst weer de nodige uitleg wat een kruiswoordraadsel is.
Ook heb ik haar duidelijk gemaakt dat er zeer weinig 12-jarigen zijn die al die woorden kennen, laat staan dat ze kruiswoordraadsels kunnen oplossen.
Ik heb Eva eerst gezegd: vul zelf de woorden in die je kent, zonder het te vragen aan mama. Dat heeft ze gedaan. Dan heb ik, naar eigen mening, de rest van de woorden aangevuld en open gelaten wat ze volgens mij kent.
Daarbij 2 grote verrassingen: plus (omschrijving) en (opl.) kent Eva niet in die betekenis. Regenscherm (omschrijving) paraplu (opl.) Van die omschrijving had Eva nog nooit gehoord.
Het is volgens ons zonneklaar dat Eva - ondanks het feit dat ze zich naar eigen zeggen verveelde- wil bijleren op taalgebied.
Leuke opening gevonden om thuis verder te doen.
Greet

2 opmerkingen:

Marinus Inc. zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Marinus Inc. zei

Heel leuk, ik had vandaag een kruiswoordpuzzel opgelost met de vraag 'regenscherm'. Het antwoord was 'plu', ik was blij dat ik er op kwam.

Ik heb ook autisme, en ben inmiddels al 30. Kruiswoordraadsels zijn een makkie voor mij, kost me echt weinig moeite, maar cryptogrammen... Daar heb ik eigenlijk mijn hele leven nog nooit echt veel mee gekund. En dat terwijl ik hoogbegaafd ben.

Een titel, neen

Geplaatst op   12 juli 2018 door   Suskeblogt greet schrijft Zucht en inderdaad waar Weer 2 telefoons aan mijn oor; 2 waarvan dat Ev...